Se også andres begivenhedskalendre omkring Østeuropa på:
- Dansk-Russisk Forening
- KultuNaut
- Facebook-gruppen Øst- og Sydøsteuropastudier på KU
Se også linkfortegnelsen omkring internationale begivenheder:
Østeuropastudier » Konferencer, begivenheder, kalendere
Kalender
|
Foredrag ved Cand.theol. Kristian Mejrup
Hvilken bibel havde den russiske forfatter, F.M. Dostojevskij (1821-1881), hvad betød den for ham - og skulle det betyde noget for os i dag? Dostojevskij lod sig tydeligvis inspirere af bibelen; citaterne på forsiden af Brødrene Karamasov og De besatte er fra Johannes- og Lukasevangeliet. I Forbrydelse og straf læser den prostituerede Sonja beretningen om Lazarus' dødeopvækkelse højt (Joh 11), og hovedpersonen i Idioten siges at være modeleret over en johannæisk, præeksistent Jesus-figur. Dostojevskij satte mærker i sin bibel med sin tommelfingernegl, en blyant eller med et "Nota Bene". Kan vi bruge disse markeringer til bedre at forstå Dostojevskijs brug af bibelen?
Den norske Dostojevskij-forsker Geir Kjetsaa (1937-2008) fik i 1982 muligheden for at studere Dostojevskijs bibel, som opbevares på statsbiblioteket i Moskva. Han hæfter sig ved de markeringer, som Dostojevskij havde sat i teksten; og bogen, han skrev herom, udkom i 1984, og er en vigtig forløber for Kjetsaas Dostojevskij-biografi, som udkom i 1985 og på dansk i 1986 under titlen: Dostojevskij - et digterliv.
CSBB's gå-hjem-arrangement om Dostojevskij, tager udgangspunkt i Kjetsaas arbejde, diskuterer hans fortolkninger og metode og sammenligner resultaterne med teologiske Dostojevskij-læsninger, som når til nogle af de samme fortolkninger som Kjetsaa, men fra en helt anden vinkel. Foredraget vil afslutningsvist diskutere på hvilken måde Dostojevskij kan siges at være relevant for teologien.