Se også andres begivenhedskalendre omkring Østeuropa på:
- Dansk-Russisk Forening
- KultuNaut
- Facebook-gruppen Øst- og Sydøsteuropastudier på KU
Se også linkfortegnelsen omkring internationale begivenheder:
Østeuropastudier » Konferencer, begivenheder, kalendere
Kalender
|
Mød tre Polens kendere: Jan Jakob Floryan som er mangeårig korrespondent, Jens Mørch redaktør af Polennu.dk, Michael Lauritsen red. af Magasinet rØST
Polen har EU-formandskabet nu. Vi sætter landets store vækst og ulighed til debat og spørger, om Polen udgør et positivt eksempel for en velfærdsstat.
Jan Jakob Floryan er er født i Polen, men har boet i Danmark siden 1965. Han har flere korrespondentjobs bag sig, bl.a. stillingen som Moskva-korrespondent for DR fra 1988-93. Han har desuden været udstationeret i Berlin og Warszawa, været Europa-medarbejder og Central- og Østeuropa-korrespondent for DR. Han var fra 1993-94 ansat i SNU (det nuværende DIIS).
Jens Mørch er grundlægger og ansvarshavende chefredaktør på internetmagasin Polennu.dk Han er en flittigt brugt kommentator om polske forhold i danske medier, og er forfatter til flere bøger, heriblandt "Balladen i Gdansk" om fagforeningen Solidarnosc, der var med til at vælte kommunismen i Polen. Se mere her: www.polennu.dk
Desuden Michael Birkkjær Lauritsen, Centraleuroparedaktør på Østeuropa-portalen Magasinet rØST give sit bud på udviklingen i Polen på baggrund af sit arbejde med et temanummer, som rØST og Magasinet NOTAT udgiver til efteråret, og fungere som aktiv ordstyrer. Læs mere om Magasinet rØST her.
Efter oplæggene vil der være åbnet for debat med de tilstedeværende.
Baggrund for mødet
Polen bliver ofte fremhævet for at have gået igennem finanskrisen med vækst og for at have én af EUs højeste vækstrater. I 2010 steg Polens BNP således med 3,8 procent, en stigning, der skal sammenholdes med stigningen i BNP i 2009, som var på 1,7 procent – Polen oplevede som det eneste EU-land vækst i 2009.
At Polen, der er det største af de 12 lande, der i 2004 kom med i EU, kom helskindet gennem krisen, forklares bl.a. med en konservativ og udlånsskeptisk banksektor, ligesom mange fremhæver en række devalueringer som årsager til, at Polen har bevaret en høj vækst.
Derudover har Polens store indenlandske marked betydet, at Polen ikke er blevet så hårdt ramt af faldende eksport, som andre lande. Den indenlandske efterspørgsel steg med 3,9 procent, mens forbruget steg med 3,2 procent i 2010 i forhold til året før.
Imidlertid er Polen også et af de mest ulige lande i EU. I følge den såkaldte Gini koefficient, der groft sagt er en sammenligning af indkomsten for de rigeste med indkomsten for de fattigste i et land, har Danmark en af EUs laveste koefficienter som et af de mest lige lande i EU, imens Polen ligger i den anden ende sammen med lande som Storbritannien, Italien, Portugal, Litauen, Letland og Estland.
Desuden er arbejdsløsheden støt stigende i Polen. Ifølge den sidste officielle opgørelse fra GUS (Polens nationale statistik), var ledigheden i november 2009 på 11,7 procent, imens den sidste år, i 2010, var steget til 12,3 procent. Den største gruppe blandt jobsøgende er unge mennesker i alderen 25 til 34 år som 'kun' har en grundlæggende erhvervsuddannelse.
På samme tid er Polen ifølge NSI - National Stress Indicator det land i verden med den mest stressede befolkning.
På dette møde lægger vi op til debat med spørgsmålet: Er Polen et foregangsland eller et skrækscenarium?
Pris 50 kr. inkl. juice og vand, studerende 20 kr. Medlemmer af DEO og abonnenter på NOTAT gratis.
Der vil desuden være mulighed for at købe Jens Mørchs bog "Balladen i Gdansk" til en særpris af 100 kroner.
Arrangør: Oplysningsforbundet DEO i samarbejde med Magasinet rØST.