Loading...
Navigation

Search the newsfeeds

Seneste fra Magasinet rØST

Artikler om Central- og Østeuropa
  1. Den genopblussede strid mellem Armenien og Aserbajdsjan er en påmindelse om, at resultaterne af den sovjetiske nationalitetspolitik stadig er lyslevende. Allan Have Larsen opridser i denne artikel de historiske og demografiske aspekter af konflikten om Nagorno-Karabakh.
  2. Ifølge den serbiske regering skyldes sommerens demonstrationer utilfredshed med endnu en potentiel lockdownperiode som følge af Covid-19. Simon Lindholm Jürgensen, bachelor i Balkanstudier, ser på en række andre mulige årsager til den politiske uro, der har plaget landet her til sommer. Denne artikel er første del af en artikelserie.
  3. Ny dansk oversættelse af Sergij Zjadan skuffer ikke sine spændte læsere. Med krigen i det østlige Ukraine som bagtæppe skildrer Zjadan de menneskelige omkostninger for den civilbefolkning, der er kommet i klemme.
  4. KIRGISISTAN | Mandag den 31. august fejrede Kirgisistan sin uafhængighed fra det sovjetiske styre. Men er Kirgisistan virkelig blevet uafhængigt? Effekterne af coronakrisen viser, at landet i høj grad stadig er afhængigt af sin postsovjetiske relation til Rusland.
  5. FOLKEMORD | Folkedrabet i Srebrenica i 1995 kostede mere end 7.000 bosniske muslimer livet. Musikterapeut Helle Kirstine Stubkjær Mumm rejste til Srebrenica i 2004 og beskrev dengang et samfund under langsom genopbygning
  6. Det er ikke musik, som Rusland og Hviderusland er i vælten for disse dage. Egentlig, så tror jeg aldrig, at jeg har oplevet et positivt fokus på de to lande for netop det – musikken. Og det er en skam. Der sker mange spændende ting på den russiske og hviderussiske musikscene i disse år.
  7. HVIDERUSLAND | Udviklingen i Hviderusland fremkalder stadig mange spørgsmål: Vil demonstranterne få afsat Lukasjenko og få et nyt valg, eller vil det lykkes ham at slå opstanden ned? Og hvis Lukasjenko går af – hvem kommer så til magten?
  8. RUSLAND | Den 11.-13. september skal borgerne i 18 russiske regioner til stemmeurnerne og vælge deres overhoved for de næste 5 år. Og i år bliver der holdt særligt godt øje med resultaterne fra Kreml, da valgene kan betragtes  som en generalprøve for næste års parlamentsvalg. Traditionen tro skal der i september afholdes regionalvalg i […]
  9. Den rumænske regering befinder sig i en stadig mere låst situation op til valget i december: Oppositionen benytter sig heftigt af sit flertal i parlamentet, og nu møder regeringen også modstand fra landets forfatningsdomstol
  10. To uger er gået siden det hviderussiske præsidentvalg og protesterne fortsætter i landets gader. Mens Lukasjenko famler for at forblive på magten, begynder det internationale samfund i stigende at forholde sig til urolighederne. Og alt imens verden retter blikket mod Minsk, vender det hviderussiske folk blikket indad.